вторник, 10 февруари 2015 г.

Здравословно ли жевеем?

    Трудно ли е да изберем да живеем така? Повечето хора само при споменаването на разделно хранене ги побиват тръпки и трудно се отказват от вкусните, нездравословни храни. Ежедневно се сблъскваме с проблемите, касаещи затлъстяването и те продължават да се задълбочават с нарастващите изкушения по магазините и вкусотиите, които предлагат в сладкарници, ресторанти и т.н. Децата особено от ранна възраст не им се обръща внимание и виновни са родителите от една страна. Виждам как майките ги водят да баничарницата и им казват или избирай, или ще стоиш гладен. Нямам време да се занимавам с теб и да ти правя за ядене. И това са обикновено вече деца със сериозно тегло над нормата. Не е ли по-добре да закусва така детето ви? Да пие прясно изцедени сокове или чаша чай с мед?


Ще дам и още един пример - момиче с година или две по-малко от мен (с астма) е с 20 кг поне отгоре, при разговор с мен защо малко да не се ограничава отговора беше "аз да съм здрава, пък нека съм 100 кг.". И повече не казах нищо, празни приказки, няма смисъл да говоря. Как очаквате да е отвътре организма и при всекидневен прием на снаксове, чипсове, шоколади, вафли и стоене пред компютъра? Ще затлъстее сериозно. Докторът ще ви посъветва да намалите храната, да се движите повече, кожата ви ще се нацепи (стриите трудно се махат и не изцяло) и защо всичко това? На каква цена? Здравето ви не струва няколко парчета торта или ежедневно шоколади, газирани напитки и банички. Не говоря да ги спираме напълно, знаете че организма има нужда и от такива благинки, но 4-5 пъти месечно да кажем.


    Признавам, че и на мен ми беше трудно да започна да разделям протеини от въглехидрати, да намаля драстично захарните изделия и изобщо да променя мисленето си, но резултатите не закъсняха. Бавен и труден на моменти е пътя, който трябва да извървим. Когато привикнете и за вас вече това не е само диета, а начин на живот, нещата започват да си идват на мястото. Оценяте постигнатото и внимавате дори с най-малките детайли, незабележими с просто око.
Промяната все пак не е само външна, а най-вече вътрешна. Нагласата е много важна.


 Ако не сме в хармония в себе си, не приемем недостатъците си и вместо да се опитаме да ги "намалим", да живеем с тях и да работим за подобряване, ние правим всичко възможно да ги премахнем, но в стремежа си забравяме от къде сме започнали. Но хората сме странни същества и винаги се стремим към перфекционизъм, към повече и чак когато загубим, тогава си спомняме и оценяме постигнатото. Така се случи и с мен. Свалих малко килограми при последната наистина сериозна промяна, може би 5-6, но започването на фитнес оказа много голямо влияние и намалих осезаемо обиколката и размера на дрехите си. Знаете обаче как е при жените, никога не са доволни и в огледалото са "дебели". Лятото поради ред причини спрях да посещавам залата и мислех да тренирам вкъщи, но бях на стаж, предстоеше ми държавен изпит, ходих на море, след това до Истанбул и времето все не стигаше. Успокоявах се, че ще свършат задачите, но разбрах, че няма как да стане. Бях върнала килограмите вероятно (на кантар от половин година поне не съм се качвала - дрехите и огледалото са ми достатъчен ориентир), а и доста сантиметри, но не се отказах. Не съм си и помисляла да го правя. Затова в началото на септември се взех в ръце и започнах по малко да влизам в ритъм. Румяна Илиева ме заинтригува със своите 90 дневни тренировки и в края на месеца бях в редицата с трениращите по тях. Два месеца по-късно отново бях постигнала почти предходните резултати. Единствено в обиколката на бедрата имах още за сваляне, но при мен тази зона е проблемна и трудно се оформя. Дойдоха празниците, а и в началото на декември други проблеми, затова пак имах отгоре. На работа всеки черпи по поводи и сладкото, ако ви е любимо, си е като наркотик и трудно се отказва изцяло. Но не е невъзможно. Аз обаче съм много голям инат и кажа ли край, наистина спирам. От седмица не съм близвала нищо такова. Ежедневно по 2 пъти минават да ме молят да си взема бонбон, бисквита или нещо друго. Но не! А и честно казано покрай именните дни, толкова погълнах, че изобщо не се изкушавам.











Тази седмица ми беше достатъчно, за да влезна отново в ритъм и веднага виждам по дрехите си. Естествено в комбинация с тренировки. С нетърпение чакам да минат изпитите, за да ходя отново на фитнес. Липсва ми най-вече пътеката. Малко трудно ми е с това дистанционно обучение, вечер след работа се занимавам с тестове и затова си купих гирички да тренирам като се прибера. Ходя ли до залата и губя много време, а като окъснея и ми се приспива. Нямам желание да чета. Не искам да се оправдавам никак, но и аз съм човек, имам нужда от почивка. А и грипната вълна ме накара да предпочета домашната обстановка.
      Уважавам всяко мнение и по никакъв начин не искам да звуча като някоя учителка, споделям моето и най-вече решението ми да внимавам какво слагам в устата си, по колко и кога. Не казвам, че мога на 100 % да избегна и спра приема на всякаква предразполагаща към дебелеене храна, но доколкото е възможно да огранича и сведа до минимум. Особено трудно е разделянето на картофите и ориза от месото. Почти навсякъде, където продават готвено са заедно, но има и отделно редовно. Аз си избирам 1-2 дни от седмицата за въглехидрати и си хапвам на обяд от тях, понякога вкарвам и бобените култури. Комбинирам ги със салата. През останалото време наблягам на пилешко месо и риба, варени яйца, маслини по-рядко, моцарела, кашкавал. Напоследък ми казват познати, че хляба е полезен, а аз не ям. Изключително рядко посягам за няколко хапки или филия. Какво ще кажете вие? Руми не го препоръчва при диета, дори сухарите - били с повече калории от белият хляб?

    А правили ли сте си бананов хляб, интересен ми е, но не смея да пробвам.:))))
    За закуска и друг път съм споделяла, че ям почти само кисело мляко с овесени ядки и мед, а някои сутрини режа и плод вътре. Толкова ги обичам и съм свикнала с тях, че когато ги заменя в редките случаи с друго, ми е странно.


 Старая се да пия и достатъчно вода, но сега не мога по 3 литра, колкото стигам през лятото. Много често ми се е случвало да усещам, че съм гладна, но в поне половината е било само от факта - недостатъчен прием на течности. Недейте да мислите обаче, че можете да замените яденето с течности и да се заситите от тях. Изключвам диетите, в които се карат няколко дни на вода или смутита. Обичам много и чай. По 2-3 чаши на ден приемам, обожавам билковите.


       Ако искате промяна, от която да се чувствате добре (не само глад), включете 3-4 дни тренировки през седмицата, преминете на хранителен режим и ще сте доволни от самите себе си. След това ще сте по-жизнени, ще ви е по-леко и няма да мислите или рядко ще ви се хапва от забранените/бързи храни. Запълвайте времето си, защото стоенето на едно място се сещате до какво води.
    Никога не съм тръгнала да слабея заради някого или нещо, винаги е било заради самата мен. Повярвайте, ще сте доста удовлетворени когато влезнете в магазин и попитате продавачката за номер за вас, а не какво ще ви предложи и би ви станало. Точно това ви доказва, че труда ви не е отишъл на вятъра. Когато си купувах роклята за абсолвентския се почувствах толкова готино, когато посегнах към размер М, а продавачката ми каза ето ви С (най-малкият от конкретния модел) - ще ви стане. Аз не се съгласих, но тя настоя да пробвам него и беше права. Заспа ми, колана ми бе доста широк, но той позволяваше свиване. Освен това момиче в магазина като ми видя, толкова ме хареса, че веднага поиска да я премери и тя.
И не спира до тук - погледите по улиците, комплиментите от познати, самочувствието! Не са малко плюсовете. Цената, която плащате не е малка и лишенията не е като да са за пренебрегване понякога, но си струва! Друго, което забелязах при мен е изчистването на кожата. Имам проблем с бедрата, където постоянно ми излизаха пъпки и не можех да си помисля за къси панталони или пола. Не знам аз ли си втълпявам, но сведа ли до минимум приема на сладко, спират да се появяват. Наскоро го забелязах и съм почти сигурна, в което.
      Не гладувайте и не се подлагайте на ужасни диети, от които ще страдате много. Йо-йо ефекта сте го чували, а някои от вас и изпитали. Тренирайте по малко, забързайте метаболизма си, ако имате проблем с него. И както казах, не забравяйте че външната красота е и вътрешна. Когато се чувствате добре и не ви тежи, здрави сте, значи всичко е на мястото си. ;)
    Доста време мислех да пиша подобен пост, но гостуването на Страхил, ме накара да побързам. Интересно ми е какво мислите и вие по въпроса?

16 коментара:

  1. Страхотен пост!! Браво на теб.Продължавай все така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. Както има една приказка "умиране има, оттърване няма", та и при мен важи - в случая отказване няма. Борба до край. :)

      Изтриване
  2. Всичко е в крайна сметка въпрос на навик, човек свиква. Сладкишите, макдоналдсите, пържените картофи и баничките трябва да са рядък гост на трапезата.
    Аз също много обичам овесени ядки:)В къщи обаче ги обичам само аз, другите харесват покълнало жито, което също не е лошо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно, след това не ти прави впечатление. Освен на тези около теб, които казват че не могат без тях и как съм се наяждала така. :)
      Овесените ядки не ги обичат много хора, аз преди също не близвах, но имат и вариации като трици и фини, които са предпочитани. Аз харесвам стандартните. Пробвах и елда наскоро, ама не я одобрих особено. Киноата ми допада повече. Житото и него го харесвам, но в комбинация с настърган лимон и малко бисквитки. :D

      Изтриване
  3. Аз си позволявам прегрешения, но гледам да са по-рядко. В допълнение, старая се редовно да спортувам. Важно е да се постигне баланс. Не може всеки ден да ядем за закуска банички. Нищо не ни пречи да си хапнеш вместо това две препечени филийки със сирене или авокадо. Далеч по-полезно е. А газираните напитки ги намалих до минимум. Много е лесно вместо тях да пием домашно приготвена лимонада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подкрепям. Не съм пробвала филийки с авокадо, но съм го яла в салата. По-особено е на вкус, но не е гадно. Кофтито е, че последните пъти е толкова твърдо и безвкусно, затова спрях да купувам засега.

      Изтриване
    2. Иве, на повечето места продават авокадото неузряло. Остави го за няколко дни извън хладилник, докато стане много тъмно зелено и мекичко. Тогава е готово за ядене ;) Иначе е гадно зелено.

      Изтриване
  4. Браво,много полеен полезен пост Иве,прочетох го с удоволствие.
    Аз също промених драстично хранителният си решим,но от чернят шоколад не мога да се откажа,въпреки,че ям от този,който е без захар. Газирано не пия от може би година,освен понякога лятото газирана вода. Радвам се,че дъщеря ми не обича и не иска вредни храни. Месо вече не ям,ще видим до кога,но не ми харесва вече,някак си ме отврати. Закусвам задължително,пия поне два чая и фреш. И аз имам за сваляне,не знам колко,но ще ги сваля :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, аз без месо не мога. А и като не ям хляб, съвсем не се засищам. Пилешко особено почти всеки ден ям или 3-4 в седмицата, а и риба на скара обожавам. :) Хубаво е, че Клериа не е зависима от бързите храни, но пък ако и се прияде, не я спирай. Познавам жени, които със зор купуват на децата си по един бонбон и им броят хапките едва ли не. Не мислят обаче, че след като пораснат и не могат да ги контролират, ще стане по-зле. Нали знаеш приказката за забранения плод. :)

      Изтриване
  5. Иве, много интересен пост. Доста актуален и за мен, тай като последните месеци качих драстично килограми, покрай нова работа и много стрес...Но вече се отърсвам от всичко това и започвам да си влизам в релсите. Много ме е яд на мен си, че допуснах въобще да се случи това, но сега трябва да оправя нещата.

    Ако може само да ти напиша някои неща, коита са ми казвали на мен (минах през няколко треньори, включително Страхил). С уговорката, че няма правилно и грешно, всичко е много индивидуално.

    Аз газирано не обичам и никога не ми е било проблем - просто не го пия :D На мен проблем ми е шоколадът, към който откровено си признавам, че съм пристрастена ;) Опитвам се да го откажа тотално, защото започна ли един път "по малко" да си взимам, пак ще мина на ежедневно ядене. И една седмица въздържание от сладко, не е никакво успокоение - казвам ти го от собствен опит :D Покрай Коледа ми беше втръснало от шоколад (на мен това!) и изкарах 3 седмици без да помисля за сладко. Но като минаха, пак започна познатото глождене. Като прибавим, че беше и момент преди М и имах и РД, за който правих торта - картинката стана "красива" :D Така че, като изкараме към половин година без сладко, може плахо да се похвалим ;) И при отказването на цигарите казват, че 3-ят месец е най-критичен :D

    Другото нещо е за хлябът. Не е чак толкова голямо зло. Сега диетата ми е много драстична от към захар, защото имам да славям. И треньорът ми каза, че по-добре сега по малко хляб за следобена закуска, вместо плод ;) Забра ни ми дори плодове от типа на грейпфрут и киви. Защото в тях има много захар. Така, че може и ти да пробваш, как ще ти се отрази. Аз купувам от хлебчетата на ВИТА - страхотни са. Хапвам по 1 филийка за следобедна закуска със зеленчуци и някакво месце.

    Също така са ми наблягали, че въглехидратите трябва да са на обяд и следобяд. Т.е. закуска от овесени ядки с мед и плодове, не е много ОК ;)

    И последно - аз не бих залагала толкова на пилешко. Не за друго, а защото е едно от най-отвратително обработваните меса на пазара, бъкано с какви ли не стимуланти и всякакви подобни. Аз наблягам на телешко, риба, ако мога да намеря заек. Като е много важно и да си намериш подходящо място за купуване на месо - поне малко по-"чисто" от това продавано във веригите супермаркети. Аз купувам от месарница при нас и качеството на месото е осезаемо няколко нива над това по хипермаркетите ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за включването, Веси. :)
      Винаги излизаме извън релси поради някакви причини, така че може би е трябвало да се стигне до тук, за да осъзнаем това-онова. Така де, да ти е обеца на ухото. Важното е да се вземем в ръце.
      За сладкото и аз съм така, сега не ми се яде примерно и не се изкушавам толкова, но идва моменти в които изяждам 4-5 различни десертчета и сякаш е било 1. Не знам дали мога да ги откажа напълно, но дори на веднъж седмично да намаля, пак си е постижение.
      Относно плодовете - аз грейфпрут не ям почти, не защото не обичам, но нямам нерви да му беля ципата от всяко парче. Киви обичам и хапвам, понеже е меко и подходящо за млякото. Колкото и да има захар, поне от четенето, било полезно заради витамини и т.н. Но не го ям всеки ден и през цялата година, а сега зимата купувам по 1-2 от време на време. Едва ли килограм киви за 2-3 месеца ще ми се отрази драстично на фигурата. :)
      За млякото с овесените ядки не знам какво да кажа. Навсякъде тръбят, че е полезно да се ядат за закуска и аз свикнах с тях. Не знам с какво трябва ги заменя, ако не са подходящи затова. Някои сутрини ям варено яйце и по-късно млякото, но и те ми омръзват. Все пак предпочитам тези варианти пред закуските, които се подават и всички нагъват. :)) А картофи и ориз ям наобяд, но пък наскоро се зачетох в сайта на някакъв тренер от Варна по спомен, който казваше че бил проведен режим между полицаи - едните ядяли въглехидрати вечер (май след тренировка), а другите не и се оказало, че накрая първите са намалили повече от обиколката и с 2-3 кг. повече.
      Относно месото - наскоро накарах баща ми да купи телешко, но категорично ме отряза с думите "боклуци няма да купувам, не знам какво ще ми продадат" (а и наскоро бяха купували с наши познати за суджуци, нашето беше ок, но на др. развалено и вмирисано). Свинско гледам да не ям много, но го обичам и от време на време си позволявам. За пилешкото си права, ние купуваме понякога и прясно, обаче в повечето случаи е замразено и ако хапвам навън, не знам какво ми слагат. Все се успокоявам, че е по-добре да ям това, отколкото банички и мекици, че на работа колежките ядат точно това + най-евтините камчии на незнайни фирми с кебапчета и кюфтета + стабилно количество бял хляб. Да им излезне тънко и да е много, сещай се какви кореми се отпрали. :)
      Та общо взето, ти сама го каза, всичко е много индивидуално. Няма общоприета рецепта за всички.

      Изтриване
    2. Вита съм си взимала и аз 2-3 пъти, но имам чувството, че по-бавно свалям с хляб. И затова не купувам, че ще свикна. :))

      Изтриване
    3. Иве, овесените ядки може да си ги оставиш за закуска, но примерно смени прясното мляко с кисело. В прясното има много повече захари. Махни медът и плодовете, и ги замени с овесени трици, ленено семе (счукано и предварително накиснато поне 12ч.) и сусамов тахан. Понеже на мен тотално ми изчистиха захарите сутрин, аз последно време карам на салата - доста зеленчуци, малко сирене, малко варено яйце и малко месо ;) Предлага разнообразие и доста засища :) Днес примерно закусих китайско зеле с рендосано червено цвекло, сирене, яйце и пуешко филе. Пиша ти това, като насоки, ако искаш да пробваш :)
      А за плодовете - до скоро си нямах идея колко захар съдържат, дори киселите от тях. Аз грейпфрут обожавам и ям много зимата. Киви също. Но с последният треньор попълвам какво ям и ми изкарва стойности - протеини, въглехидрати, мазнини, захари, фибри и т.н. Направо се втрещих с някои храни ;)

      Изтриване
    4. Ааа, аз с кисело ги ям. Объркала съм явно. От време на време прясно вземам, но много ме надува и обикновено литър 0,1 % ми е за 2-3 месеца. Ще пробвам предложенията към овесените ядки. Но за салатата сутрин не обещавам, че ще ми е трудно да режа и приготвям. Може да пробвам събота и неделя да е това поне. Благодаря. :)

      Изтриване
    5. Аз всичко приготвям вечерта за сутринта ;) Няма шанс рано сутрин да бъркам салати :D Тогава подготвям и останалите порции за службата. Особено пък сега, с попълването на таблица с храненето, ми трябват мерки и теглилки, които ми е по-лесно да ги правя в къщи :)
      А ти защо купуваш от тези супер обезмаслени млека? Особено, като консумираш рядко, взимай си нещо по-истинско. В тези млечни продукти с разни проценти под 2%, нали си представяш какво е останало и какво са добавили, за да заприлича на нещо различно от цвик ;) Спокойно може да си хапваш "нормални" млечни продукти, но да внимаваш с количеството.

      Изтриване
    6. Ами Веси, другите ми идват гъсти. Понякога, ако е нямало 0,1 или 1,5 в най-добрия случай (има едно Грошъ), съм купувала 2 и става петмес като омекнат ядките. Ям го със зор. А нискомаслените не са толкова стегнати и ги харесвам. С прясното съм голям майтап, ако не си купувала 0,1 % - не са с хубав бял цвят, а едни точно като разредени стоят, а аз освен това наливам и вода. Така че смятай колко прясно ям. :) Иначе киселото го ям 1 кофичка на 2 пъти, т.е. по 200 гр. А прясното 200-250 мл.

      Изтриване