вторник, 3 март 2015 г.

Честит празник, българи!


     Честит празник! 

На 3 март 1878 г. в Сан Стефано, тогава малко рибарско селце близо до Истанбул, е подписан предварителен мирен договор между Русия и Османската империя. Той слага край на руско-турската война и урежда статута на новообразуваната българска държава.

Трети март е един от най-важните български празници. Тогава България празнува освобождението на родината от петвековното османско робство. Празникът се отбелязва за първи път на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г., както и със заменилия го Закон за празниците и неделната почивка от 1911 г. (в сила до октомври 1951 г, когато е отменен с Кодекса на труда).

По нов стил 3 март зачпова да се чества от 1917 г. , след въвеждането в България през 1916 г. на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско иго е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. Денят е избран за национален празник на България, защото тогава за първи път българските земи се споменават и като политически аргумент.
Копирано от standartnews.com





Няма коментари:

Публикуване на коментар