сряда, 28 октомври 2015 г.

Грижа за чувствителни зъби и венци

     Чувствителните зъби и венци при мен са проблем от ежедневието. Затова и редовно търся спасение за тях и пробвам различни четки, води за уста и пасти. Напоследък ми се затвърдиха тези като любими и реших да споделя какво ми е мнението.


     От няколко години не мога да намеря подходящата четка, която хем да измива добре, хем да не разкървавява допълнително и да е с меки влакна. Пробвах на Dontodent, 2 вида Elgidium, които уж трябва да са добри, но или не ми допадаха как чистят и не се чувствах комфортно след измиване, или пък влакната бяха по-твърди от необходимото. Пролетта случайно се загледах в щанда с четки в DM и ми направи впечатление четката на Dental Eco Friendly със сребърни влакна. Имаше 2-3 вида. Първо взех тази с червено. Толкова ми хареса, че наскоро си купих нова, но със зелено.



     Минаха 3-4 месеца от употреба и е време да я сменя. Това е първата четка, която освен че е с меки влакна, успява перфектно да премахне всякакви остатъци от храна по зъбите ми и да достигне до труднодостъпните места като кътниците. Най-доброто е за мен от пробваното до момента и не мисля да я сменям. Не знам дали се вижда как са разположени влакната, но са тънички към върха и затова успява толкова добре да достига до някои места. Цената й беше около 3,50 лв.





      Пастата за зъби на Blend-a-med 3D White Luxe Glamour купих без големи очаквания. Исках някаква избелваща от известно време, за да сменям с Билка Paradont и сутрин да ползвам нея. Не е уау, но не е и лоша. Има приятен ментов вкус, бели и лилави са ивиците й. Измива добре зъбите. Не очаквайте обаче някакво избелване, подобно на посещение при специалист. Аз не пия кафе, вино и не пуша, така че ме устройва. Струва около 3,50 лв.


      За водата за уста на Listerine вече писах в последния ми пост за празни опаковки, че много я харесвам. Парлива е, но усещането след нея е несравнимо. Освен това е перфектна за болни венци. При болка са ми нужни 4-5 дни и забравям за нея. Лекува. Голямата бутилка от литър купувам за 10 лв, когато е намалена и си пресипвам в малката на Dontodent, от която отпивам по-лесно. Sensodyne ми я препоръча приятелка, докато стоях пред щанда в Елитис и се чудих коя вода да взема и не сбърках. Има лек ментов вкус, почиства перфектно и да скърцане зъбите, не предизвиква дискомфорт. И цената и обаче е по-висока. Предвид факта, че в Елитис е най-евтино, там струва 9,79 лв. За бюджетен нейн вариант бих определила Dentalux Sensitive, която е марка на Lidl. Естествено това не е оригиналната опаковка. Отсипа ми я приятелка. Освен свежото усещане, така почиства зъбите, че след 10 секунди джубурене, буквално започват да скърцат. Но не ми предизвиква парене и болка във венците, все пак е Sensitive. Тя толкова ми хареса, че в неделя си купих от другия вид. Не ми допадна толкова обаче, защото няма онова скърцащо усещане. :D Пак чисти, но не така. Но пък за 2,30 лв няма какво повече да искам и ще си я изразходя. Вкуса и ми напомня на сиропите за кашлица, на мен ми понася, да го имате предвид все пак. Има и зелена, ако сте я пробвали, споделете ми как я намирате.



      Пастата на Астера с евкалипт и анасон ползвам от около седмица и едва ли мога да кажа нещо за толкова време, но ми допада. Бяла е на цвят. На мен вкуса не ми е неприятен, както споделиха някои момичета. Зъбите са много добре почистени след измиване и с естествения ми бял цвят. Не бих казала, че забелязвам избелване засега, затова ще ви споделя като я изразходя как е. Цената й е около 5 лв. 



     Какви са вашите зъби и изобщо какви паста, вода и четка ползвате? А конци?

3 коментара:

  1. Много трябва да се грижиш за зъбите си, щом имаш подобни проблеми и да си чистиш зъбния камък редовно.... че точно в момента у дома имаме една голяма драма, която започна точно с чувствителни венци, та отиде към парадонтоза... :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чистя го, но не често, защото става повече. Ходя 2 пъти в годината. Имам на горните крайни зъби само, да чукна на дърво.

      Изтриване
  2. Нямам чувствителни зъби аз. Откакто използвам електрическа четка се преродих. Тя+вода за уста+конец - брилянтно! Конците ми са евтини, от марката на ДМ са си, мисля, че се водят "с вакса". Водата за уста я сменям, в момента съм с Колгейт за по-бели зъби, май ще се уча да свиквам с Листерин :д

    ОтговорИзтриване